" tiada paksaan dalam (menganut agama Islam), sesungguhnya telah jelas (perbezaan) antara jalan yang benar dan jalan yang sesat"
-(Al Baqarah: 256)

Selasa, 9 Oktober 2012

Hukum Tanda Salib

“Terdapat beberapa bentuk dan jenis salib yang berbeza disebabkan berbezanya masa, tempat dan penganut kristian. Salib digunakan dalam bentuk yang berbagai, sebahagiannya sering digunakan sebagai salib dan sebahagiannya digunakan untuk salib dan bukan dengan maksud salib, seperti tanda campur (+).hukum perkara ini adalah seperti berikut:

1.  Jika logo itu dibuat sememangnya dimaksudkan logo salib (kristian). Maka ia tidak boleh dibawa, dipakai, dijual beli dan dilukis oleh seorang muslim. Sebab pengharaman ini adalah untuk menjauhi dari menyerupai kristian dan membesarkan lambang agama yang batil. Sebab pengharaman ini berlaku ke atas setiap bentuk salib yang dikenalpasti oleh penganut kristian apabila bentuk itu digunakan adalah untuk membesar dan sebagai lambang agama mereka
.
2. Adapun jika dilukis sesuatu hiasan tertentu, atau dibuat sesuatu alat perumahan atau suatu alat-alat (kegunaan) biasa, kemudian secara kebetulan ia menghasilkan Bentuk seperti bentuk salib, maka ia perlu dilihat:

i. Jika ia nyata/jelas bagi orang yang melihatnya kali pertama sebagai salib yang  masyhur digunakan hari ini  dikebanyakan  gereja-gereja dan dikalangan penganut kristian. Iaitulah bentuk dua garisan bersilang), salah satunya menegak dan satu lagi melentang, dimana garisan melintang itu berada dalam kedudukan membahagikan garisan menegak  kepada bahagian atasnya lebih pendek daripada bahagian bawah. Inilah bentuk salib yang paling masyhur semenjak ia direka oleh penganutnya, seperti bentuk kayu yang digunakan untuk menyalib orang yang hendak dibunuh. Maka jika  bentuk ini yang jelas kelihatan bagi orang yang melihatnya buat kali pertama, maka wajib membuang bentuk itu dan menghilangkannya. Atau menggantikan bentuk itu dengan menjadikannya bentuk lain. Ini kerana Nabi S.A.W.Maksudnya: “Tidak pernah baginda membiarkan sesuatu di dalam rumahnya yang berbentuk salib, melainkan baginda memusnahkannya.”   – (HR al-Bukhari)

Fatwa oleh: al-Syeikh Muhammad Soleh alMunajjid
(salah seorang ulama Arab Saudi)
Penterjemah: Ustaz Mohamad Abdul Kadir bin Sahak

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Haramnya seseorang itu membeli, membuat, mengukir mahupun membeli salib atas sifatnya sebagai salah satu syiar agama kristian. Ini ditegaskan oleh Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah r.h.
“tidak harus membuat salib samada dengan upah ataupun tanpa upah, begitu juga menjualnya atas sifatnya sebagai salib (syiar agama kristian) sebagaimana tidak harusnya membuat berhala dan menjualnya. Nabi SAW telah melarang perbuatan ini dalam hadith saheh:
Sesungguhnya Allah mengharamkan penjualan arak, bangkai, babi dan berhala”
(Majmu’ Fatawa 141/22)
Namun jika sesuatu objek itu berbentuk seperti salib ataupun lambang yang digunakan itu seumpama lambing salib, ada perincian mengenai hukum menggunakannya seperti berikut:
1.       Apabila objek ataupun lambang berkenaan digunakan atas maksud ianya adalah salib yang merupakan syiar kristian maka jelaslahlah haram orang Islam menggunakannya kerana ilah (sebab) pengharamannya adalah kita dilarang menyerupai dan mengagungkan syiar agama lain.
2.       Namun jika ia terzahir bukan atas maksud mengagungkan salib seperti tanda campur (+) dan symbol-simbol yang telah dikenali umum dan terpakai secara meluas maka ia harus digunakan. Walaupun begitu jika kita mampu untuk menghilangkan symbol-simbol itu jika bentuknya sangat jelas , maka kita hendaklah menghilangkannya.
1 ulasan:

  1. Assalamualaikum.wr.wb.
    Kepada admin, ada hal yg ingin saya tanyakan mengenai salib lambang/tanda tersebut ada beberapa pendapat yg belum paham referensinya.
    Inti : Apakah seorang muslim yg penghafal al-qur'an jika melihat tanda/lambang salib bisa mengurangi atau melemahkan daya ingatan hafalan ?
    mohon pencerahannya yg jelas dan singkat, apa mungkin ada efek ataupun unsur magic didalamnya ?

    BalasPadam